Tamara Toonen heeft haar leven in Boxmeer volledig op de rit.
Tamara Toonen heeft haar leven in Boxmeer volledig op de rit.

Een leven na kinderkanker

Een verkeerde landing na een duik in het zwembad veranderde haar leven compleet. De pijn van die landing bleef dagen aanhouden en uiteindelijk bleek Tamara Toonen een tumor zo groot als een vuist in haar rug te hebben. Niet veel later werd bij de destijds tienjarige Tamara ook acute lymfatische leukemie geconstateerd. "Ik kreeg in één maand twee keer de diagnose kanker", vertelt Tamara (28). Haar verhaal is opgenomen in het boek Leven na kinderkanker van schrijfster Valerie Strategier.

Op 20 april 2005 werd Tamara officieel genezen verklaard. "Die dag is nog steeds een feestje voor mij. Ik heb toen de ziekte achter mij gelaten." Op die datum denkt ze altijd terug aan die bewuste duik in het zwembad. De huisarts dacht nog dat het groeipijn was, maar later kon ze niet meer lopen. Toen de dokter kwam om bloed te prikken, bleek drie uur later dat het foute boel was. Het gezin Toonen ging met spoed naar het ziekenhuis.

"Er werden scans en echo's van mijn onderrug gemaakt, maar daar was niks op te zien. Op een MRI-scan werd de tumor ontdekt tussen mijn hart en longen, omdat de tumor op mijn ruggenwervels en zenuwen drukte, zat de pijn later. Waarschijnlijk zat die tumor er al met mijn geboorte en is die als een orgaan meegegroeid. Toen de tumor geen plek meer had, ging het pijn doen."

Het gezwel is tijdens een operatie in het Radboudumc verwijderd. Na de operatie werd Toonen steeds zwakker. Ze herstelde niet. Er werd bloed geprikt en daaruit bleek dat ze acute lymfatische leukemie had. Ze kreeg chemotherapie en werd na de tweede kuur erg ziek. In eerste instantie waren het spraakproblemen en later raakte haar ton, linkerarm en linkerbeen verlamd. "Ik zag met mijn linkeroog slecht en ik moest op mijn zij liggen om mijn tong niet in te slikken. Het was kantje boord. Pas na de achtste antibiotica werd ik weer wat beter."

Later zijn de functies aan haar linkerkant weer teruggekomen. Toch heeft ze op de dag van vandaag nog steeds te kampen met de gevolgen van haar ziekte. Ze lijdt aan chronische vermoeidheid en kan geen zwaar werk meer verrichten. "Het liefste ga ik gewoon aan het werk, maar dat gaat helaas niet. Ik heb veel geklust in ons nieuwe huis en toen kreeg ik weer last van mijn linkerkant."

Ze heeft haar leven nu in Boxmeer op de rit. Samen met haar vriend heeft ze dochtertje Amee. "Daar ben ik ontzettend trots op." Daar haar verhaal nu in een boek staat maakt haar trotst. "Ik heb mijn verhaal altijd al willen vertellen. Ik heb altijd moeite gehad om erover te praten. Ik heb daar ook meerdere gesprekken over gevoerd met een psycholoog die is gespecialiseerd in het verwerken van een erge ziekte. Dat helpt."

Meer berichten