Logo boxmeersweekblad.nl


Foto: werkgroep Vliegtuigcrashes en Noodlandingen in WOII in de gemeente Boxmeer.
Foto: werkgroep Vliegtuigcrashes en Noodlandingen in WOII in de gemeente Boxmeer.

Onthulling monument Vortum-Mullem

De werkgroep Vliegtuigcrashes en Noodlandingen in de Tweede Wereldoorlog in de gemeente Boxmeer, sluit haar in 2015 gestarte project af met de onthulling van een monument bij de Schutkooi in Vortum-Mullem.

Op zaterdag 7 oktober begint vanaf 14.00 uur wordt tijdens een ceremonie een monument ter ere van de Engelse piloot, luitenant Peter Edward Raw, onthuld. Uit een totaal van 27 crashes die onderzocht zijn, werd deze crash door de werkgroepleden unaniem verkozen. Peter Edward Raw was een van vier broers uit een gezin, waartoe ook nog twee dochters behoorden. Van de vier broers zijn er tijdens WOII drie om het leven gekomen als piloot bij de RAF. Raw crashte met zijn Hawker Typhoon op 21 maart 1944 in een weide tussen de Maas en de Schutkooi, na een aanval op een boot die afgemeerd lag aan de Afferdense zijde. Een triest verhaal.

Naast een aantal hoogwaardigheidsbekleders bezoeken vele familieleden en bekenden deze plechtigheid, onder wie de dochter van Raw, die tijdens het ongeval slechts zes maanden oud was. Ook een van de schrijvers van het boek RAW Courage maakt zijn opwachting. Bij deze plechtigheid wordt ook aandacht geschonken aan de andere twee overleden broers. Het programma bestaat uit muziek, speeches en voordrachten, bloem/kranslegging en natuurlijk het onthullen van het monument. Ook maakt een echte Spitfire een flyby.

reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox