Logo boxmeersweekblad.nl


Hoofd dierenverzorging Steven van den Heuvel is tevreden over de ontwikkeling van het ZooParc.
Hoofd dierenverzorging Steven van den Heuvel is tevreden over de ontwikkeling van het ZooParc. (Foto: Tom Oosthout)

Bezoekersrecord voor ZooParc

ZooParc Overloon bestaat al sinds het begin van deze eeuw, maar nog niet zo lang geleden, in 2015, leek het dierenpark ten dode opgeschreven door veel achterstallig onderhoud en teruglopende bezoekersaantallen. Wie had kunnen vermoeden, dat na de overname door Libéma, het Park zo snel uit het dal zou klauteren. Op dit moment zitten de bezoekersaantallen weer duidelijk in de lift. De laatste week van juli spande daarbij de kroon. Maar liefst 8.048 mensen vonden toen de weg naar het ZooParc.

Overloon - Desgevraagd legt een woordvoerster van Libéma uit, wat volgens haar belangrijk was om het tij te keren. "Er is door Libéma bijna één miljoen euro geïnvesteerd in de renovatie van bestaande en in de realisatie van nieuwe dierenverblijven." Dat waren niet de enige veranderingen. "Daarnaast kreeg het park een algehele opknapbeurt en is er geïnvesteerd in de komst van nieuwe dieren. De leeuwen, de tijgers en dit jaar de netgiraffen trekken veel publiek, waarbij de mensen het als prettig ervaren, dat ze dichtbij de dieren kunnen komen. Bij de giraffen kunnen ze zelfs op ooghoogte komen."
Steven van den Heuvel is hoofd dierenverzorging in het dierenpark. Hij kan zich vinden in de uitleg, maar hij wil de woordvoerster nog wel aanvullen. "We hebben enerzijds het kleinschalige van het park behouden, het ziet er groen en fris uit, maar daar zijn dus nu grote diersoorten, zoals leeuwen, tijgers en giraffen bijgekomen. Deze laatste krijgen trouwens gezelschap van de brazzameerkat, een apensoort, die nergens anders te zien is."
Toch zijn er verschillende dingen die het park volgens Van den Heuvel speciaal maken. "Wat de mensen ook aanspreekt, is dat wij een nieuw thema toegevoegd hebben, namelijk het thema expeditie. Je kunt een avontuurlijke tocht door het park maken, met veel kruip-door, sluip-door-routes tussen rietkragen door."
Als het aan de dierenverzorger ligt, blijft de bezoekersstroom gestaag toenemen. "We hebben nu zo'n 130.000 tot 140.000 bezoekers op jaarbasis en we signaleren de laatste weken recordaantallen. Op dit moment stromen die mensen vooral toe onder goede weersomstandigheden. In de toekomst streven we ernaar om ook bij slecht weer een alternatief te bieden." Niet alleen de bezoekersaantallen ziet hij graag groeien, maar hij is ook ingenomen door de geboorte van veel jonge dieren in het park. "Begin dit jaar is er onder andere voor het eerst een jonge miereneter geboren", vertelt hij met enige trots. "Bijzonder is, dat zo'n miereneter eerst leeft op de rug van de moeder en nu pas op eigen benen leert staan."

Reageer als eerste
Meer berichten