Theoloog Jos Roemer uit Nijmegen schreef een 'warm' boek over broederliefde met Emile Roemer in de hoofdrol. (Foto: Tom Oosthout)
Theoloog Jos Roemer uit Nijmegen schreef een 'warm' boek over broederliefde met Emile Roemer in de hoofdrol. (Foto: Tom Oosthout)

'Emile heeft hart op de goede plaats'

BOXMEER - Theoloog Jos Roemer - 61 jaar - is de oudste van de vijf kinderen. De in Nijmegen woonachtige auteur beschrijft in zijn boek Passie voor politiek het levensverhaal van zijn jongere broer: de 54-jarige Emilie Roemer die het tot politiek leider van de SP weet te schoppen. Een liefdevol boek over de afkomst, het gezin en de context waarin de bekende Boxmerenaar opgroeide. De presentatie van het boek is in café 't Vertrek (Stationsweg in Boxmeer) op zaterdag 4 maart om 16.00.

Broederliefde. Vooral daarover gaat het levensverhaal, 160 pagina's lang. "Als jong menneke ging hij naar café Truus tegenover het treinstation om een bijeenkomst van de SP bij te wonen."

"Niemand kende hem, maar hij vertelde aan Theo Weenink, de oprichter van de plaatselijke afdeling: ik ben Emile Roemer en ik ben van de SP. Niemand wist dat hij intussen de taken van zijn oudere broer Peter had overgenomen, namelijk krantjes van de partij bij iedereen in de bus stoppen."

"Van eigenbelang is bij Emile geen sprake. Het gaat hem om de kernwaarden, zoals solidariteit en menselijkheid. Hij heeft het hart op de goede plek, is innemend. Eigenlijk kun je gewoon geen ruzie met hem krijgen. Verder is hij makkelijk toegankelijk, en altijd een gewoon iemand gebleven."

De onderwijzer die voor de klas stond werd wethouder en vervolgens een landelijk bekende politicus. Hij komt uit een katholiek nest. Vooral zijn moeder was een overtuigd KVP'er (later CDA). "Onze vader is wel bijgedraaid en werd zijn grootste aanhanger", vertelt Jos Roemer.

Voor de samenstelling van het boek sprak Jos met collega's uit het onderwijs, andere politici en familieleden zoals zijn zus, broers, echtgenote, de twee dochters en een oude vriend van zijn vader. Het resultaat is een uniek inkijkje in de ontwikkeling van Emile Roemer, die aanvankelijk veel moeite had om de middelbare school (Elzendaalcollege) succesvol af te ronden. In de politiek ging het snel crescendo. "Zo heeft hij het als wethouder voortreffelijk gedaan, in een coalitie met de gezworen vijanden CDA en VVD. Dat was in Nederland tot dan toe nooit vertoond."

Meer berichten